De zevende editie van het Fashionclash Festival is van 11 tot en met 14 juni 2015 in de SAMdecorfabriek in Maastricht. Fashionclash is een spraakmakend interdisciplinair en internationaal modefestival, waaraan meer dan honderdvijftig theatermakers, choreografen, modeontwerpers en kunstenaars op het gebied van mode laten zien wat zij te bieden hebben. Er zijn uiteenlopende exposities, modeshows, pop-up stores, lezingen en workshops.

Doel van de in 2009 opgerichte Stichting Fashionclash is een culturele en creatieve ontmoeting te creëren tussen diverse ontwerpers en  disciplines op het gebied van mode. Een aantal vrienden en ontwerpers wilden, vanuit hun eigen passie voor kunst en mode, een platform creëren voor jong (mode)talent. Fashionclash laat zien dat mode niet alleen kleding is, maar ook een belevenis en een vorm van kunst. Tijdens het Fashionclash Festival komt het complete spectrum voorbij, van streetwear en museale mode tot experimentele kleding en haute couture. De stichting vindt dat mode als een vorm van kunst kansen biedt om omstreden onderwerpen in onze maatschappij bespreekbaar te maken. Thema van het festival 2015 is ‘Gender’. Dit thema vormt de verbinding tussen de diverse exposities die op verschillende locaties in Maastricht en tijdens de performances op het festival te zien zijn.

Genderloze kleding

De afgelopen maanden was in de modewereld al te zien dat ontwerpers zoals Givenchy, Vivienne Westwood en Dries van Noten de traditioneel diepgewortelde gender stereotypes proberen te doorbreken. Zij deden dit door unisex kleding te tonen zoals bijvoorbeeld een rok voor mannen. Selfridges haakte daarop in door een nieuwe pop-up store te openen met genderloze kleding. Fashionclash vindt dat kleding een onderdeel is van de eigen persoonlijke identiteit en dat mode daarin een ongekende vrijheid moet kunnen bieden. Daarbij afwijken van de geldende norm is voor de stichting geen enkel probleem.

In the meantime in the #fashionclash office #fashionclashfestival

Een foto die is geplaatst door FASHIONCLASH (@fashionclash_festival) op

Shoe Design Challenge

Fashionclash is zeer actief in samenwerkingsprojecten die een “clash” teweeg brengen op het gebied van mode. Zij nodigen kunstenaars, modestudenten, culturele instellingen, winkels en bezoekers uit om een bijdrage te leveren aan de fashion clash.

Ook waren de oprichters van Fashionclash vertegenwoordigd in de jury van de eerste Shoe Design Challenge van Invito waarbij fans hun bijzondere schoenontwerp in konden zenden.

Tijdens het Fashionclash Festival ontmoeten verschillende culturen, talenten en disciplines op modegebied elkaar.  Er zijn exposities, modeshows en performances van theatermakers, choreografen, modeontwerpers en kunstenaars. De organisatie verwacht meer dan honderdvijftig veelbelovende talenten. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg.

 

Tags: , ,