cartoons-ronald-oudmanAls kunstenaar is zelfpromotie een belangrijk middel om je werk onder de aandacht te laten komen. Eerder gaven we al enkele tips om startende kunstenaars op weg te helpen. Het maken van een professioneel portfolio of kunstboek kan een significante bijdrage leveren om de juiste markt te bereiken.

Waarom een kunstboek?

Een kunstboek kan als gids fungeren voor een galerie of museum, of als verzamelobject voor kunstliefhebbers. Voor de hedendaagse kunstenaar is het echter ook een goed middel om werk te naar buiten te brengen en daarmee een eigen verhaal te vertellen. Een boek heeft namelijk een lang leven, kan goed verspreid raken in je netwerk of daarbuiten en heeft daarom een zeer effectief bereik, zodat je jezelf kunt profileren in de kunst- en cultuurwereld.

Enkele handige tips om te beginnen

Voor het maken van een kunstboek is het goed om een aantal richtlijnen aan te houden:

  • Het is fijn als het boek een goede weerspiegeling geeft van hoe je jezelf en je werk ziet.

‘An art book  is a museum without walls‘ – André Malraux

Oorspronkelijkheid en eigenzinnigheid kunnen er voor zorgen dat jouw werk meer tot de verbeelding spreekt van degene die je graag wilt benaderen. Hoe persoonlijker, hoe beter. Hierbij is het fijn als je afwisselend werk naar voren brengt, maar er moet wel een lijn in te herkennen zijn. Wat maakt jouw werk nou uniek?

  • Probeer zoveel mogelijk je beste en meest recente werk naar voren te brengen.  Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.
  • Afhankelijk van de grootte, de materialen, en de oplages, kan het maken van een kunstboek aardig wat kosten. Kijk hiervoor dan ook verder dan de lokale drukker; een online drukkerij als Drukhetnu is bijvoorbeeld een online drukkerij die is gespecialiseerd in het drukken van boeken. Je komt in de meeste gevallen een stuk voordeliger uit bij een online drukkerij en je kunt hier naast je  boek tevens promotioneel materiaal goedkoop en efficiënt laten drukken.

Inspiratiebronnen

bohnhaseHet kan lonen om te kijken naar hoe anderen het hebben aangepakt. Wellicht ken je iemand in je omgeving die al een boek heeft uitgebracht, of heb je boeken op de plank liggen van mensen die jou inspireren. Een goed voorbeeld is ‘Böhnhase’ van Gijs Kast  De zogenoemde achterstandswijk waarin hij woonde, vormde de inspiratie voor zijn afstudeerproject op Design Academy Eindhoven. Met zijn ‘ondergrondse’ Gouden Gids portretteerde hij de mensen van de wijk Doornakkers. In stripachtige stijl illustreerde hij het zwarte bijverdienen van de wijkbewoners.  Het boek werd goed opgepikt binnen de kunstwereld en Gijs is inmiddels een veelgevraagd kunstenaar die al heel wat publicaties, exposities en prijzen heeft binnengesleept.

 

 

Tags: , , ,