‘Dromen bouw je… Blokje voor blokje’.

b5502e92110a59be6364ad43cb8ce41cDat is het motto van de New Yorkse kunstenaar Nathan Sawaya. Ooit had hij een goedbetaalde baan als advocaat, maar hij besefte dat het maken van kunst hem gelukkiger maakte. Het materiaal waarmee Sawaya werkt is bijzonder origineel. LEGO-blokjes, miljoenen kleurige LEGO-blokjes. De resultaten zijn bepaald niet kinderachtig.

Lego-steentjes

In de Amsterdam Expo loopt tot en met 14 september 2014 een tentoonstelling van deze bijzondere creatieveling: The Art of Brick. Kunststudenten leiden de bezoekers iedere zaterdag langs 75 kunstwerken, allemaal samengesteld uit LEGO-steentjes.

3D-effect

Sawaya heeft bekende schilderijen nagebouwd, zoals de ‘Mona Lisa’ van Leonardo DA Vinci, ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer en ‘American gothic’ van Grant Wood. De LEGO geeft een verrassend 3D-effect aan de schilderijen.

american-gothic

expo

grijs

meisjeparel

Foto’s via froot.nl

Tientallen sculpturen zijn er eveneens te bewonderen. Een inmiddels beroemd beeld is Yellow, waarin een knalgele man zijn borstkas openscheurt. Zangeres Lady Gaga was dermate onder de indruk van de creatie, dat ze haar gebruikte in de videoclip G.U.Y.

Levensbehoefte

Voor Nathan Sawaya is scheppen zowat een levensbehoefte. Als kleine jongen bleek zijn creativiteit grenzeloos. Uiteindelijk koos hij toch voor een veilige rechtenstudie aan de NYU School of Law, waarna hij advocaat werd. Het leven in rechtszalen en tussen ordners bevredigde hem niet, vandaar dat hij zich in zijn vrije tijd op het bouwen met LEGO stortte. De resultaten, die steeds gewaagder en origineler werden, zette hij op internet. Toen zijn website crashte vanwege alle aandacht, besefte hij dat dit zijn weg was: bouwen, bouwen en nog eens bouwen.

Vier miljoen speelgoedsteentjes

Tegenwoordig gaat Sawaya’s LEGO-werk alle continenten over. In zijn ateliers in New York en Los Angeles liggen ongeveer vier miljoen speelgoedsteentjes opgeslagen. Daar wachten ze, om opgenomen te worden in weer een nieuw, betoverend kunstwerk.