De laatste twintig studenten van de opleiding Fine Art (zelfstandig beeldend kunstenaar), van ArtEZ in Zwolle, is bezig met een afscheidsactie. Vorige maand werd bekend dat de studierichting verdwijnt. De opleiding krijgt een compleet nieuwe opzet in Arnhem. De laatste lichting is momenteel bezig 3500 euro bij elkaar te sprokkelen via donateurs om een eindexamencatalogus uit te brengen. Ook komt er een eindexpositie in de school, die volgens studenten liever ergens anders in de stad komt, zodat Zwolle kan zien wat het kwijtraakt.

_DSC6901De nieuwe opzet gaat uit van een strengere selectie. Het doel is om van 480 naar 350 studenten te gaan en de kwaliteit omhoog te brengen. Op die manier wil ArtEZ zo beter voldoen aan de vraag naar het soort kunstenaars dat op dit moment nodig is. Voor de opzet worden acht tutors aangesteld. Ervaren kunstenaars die de studenten gedurende hun hele opleiding onder hun hode nemen. Studenten kunnen zelf hun tutor kiezen, maar krijgen wel gewoon les van andere docenten. Vanaf 2013 zitten studenten uit vier verschillende leerjaren in de tutorgroep. ArtEZ werkt als eerste kunstschool in Nederland met die tutorconcept.

Ger Strijker, lid van het College van Bestuur van ArtEZ, zegt dat studenten straks meer onderwijs krijgen. “Ook krijgen ze meer variatie in vakken aangeboden. De scheiding tussen klassen voor bijvoorbeeld beeldhouwen, schilderen en multimedia vervalt.”

 

Tags: , , ,