Tijdens de zestiende editie van de kunstbeurs Art Rotterdam, van 5 tot 8 februari, presenteerde de top van de Nederlandse galeries hedendaagse kunst aan het publiek. Naast Nederlands talent waren er ook meer buitenlandse participanten op de beurs in de Van Nellefabriek.

Art-R-2015-logo-A4-NLDit jaar deden 132 kunstenaarsinitiatieven en galeries mee aan Art Rotterdam. Vorig jaar waren dit er nog 114. Het bezoekersaantal steeg toen van 16.000 naar 21.500 en het evenement verhuisde van de Cruise Terminal naar de Van Nellefabriek. De toename van het aantal initiatieven was vooral te danken aan het nieuwe onderdeel van Art Rotterdam: Intersections. Dit is een  podium voor non-profit spaces en kunstenaarsinitiatieven. Ondanks de grote hoeveelheid bezoekers was Intersections een plek waar de kunstenaars en vertegenwoordigers van de organisaties de tijd namen om met bezoekers te praten.

Deze eerste editie stond in het teken van het Nederland-Vlaanderen jaar. In de 1300 vierkante meter grote ruimte van de oude werkplaatsen van de Van Nelle Fabriek waren vijftien eigenzinnige presentaties met video-, installatie- en performancekunst te zien. Bekende onderdelen van Art Rotterdam zijn de Main Section, de New Art Section en Projections. Door de toevoeging van Intersections profileerde Art Rotterdam zich nog sterker als een internationaal podium voor actuele kunst.

 

Live performances

In de New Art Section lieten vierentwintig jonge galeries solotentoonstellingen zien met opkomende en veelbelovende kunstenaars. In de stand van Harlan Levey Projects gaf de Rotterdamse verhalenverteller en beeldend kunstenaar Abner Preis live performances. Tijdens het onderdeel Projections was voor het derde jaar op rij een videowerk te zien van het Andaz Hotel. Dit werd geschonken aan Het Stedelijk Museum Amsterdam en De Hallen Haarlem. Het werk ‘The Sophisticated Neanderthal Interview’ van Nathaniel Mellors werd door de jury uitgekozen als winnend videowerk. Het Andaz Hotel is het enige hotel ter wereld dat zich volledig richt op videokunst. Projections toont twaalf video’s op vijf meter brede projectiewanden.

Naar bed met een kunstenaar

Bijna de helft van de deelnemende galeries en kunstenaarsinitiatieven was afkomstig uit het buitenland. Dit jaar waren er ook meer belangrijke opkomende galeries uit België, Duitsland en Groot-Brittannië. Verder telde Art Rotterdam deelnemers uit Frankrijk, Zwitserland en Hongarije. Zweden en de Verenigde Staten waren voor het eerst present tijdens deze kunstbeurs.

In en rond de Van Nellefabriek waren verschillende pop-up shows en kunstenaarspresentaties te zien. Het Mondriaan Fonds toonde in een spectaculaire hal van de Van Nellefabriek jong talent in de tentoonstelling Prospects & Concepts. In deze derde editie was werk te zien van dertien beeldend kunstenaars die in 2013 een financiële bijdrage ontvingen van het Mondriaan Fonds om een start te maken met hun carrière. Het Rotterdamse tweesterren restaurant Fred opende een pop-up restaurant voor lunches en diners. Bezoekers konden ook naar bed gaan met kunstenaars, want  sommige deelnemers stelden hun atelier ’s nachts open voor slapers. Het initiatief Wake up in It linkt bij meerdere evenementen de bezoekers aan de artiesten tijdens festivals. Zo bestaat naast Wake up in Art van Art Rotterdam ook Wake up in Jazz (North Sea Jazz) en Wake up in Poetry (Poetry International).

Een sfeerimpressie van Art Rotterdam 2015

 

Tags: ,