via: legalscope.nl

via: legalscope.nl

Het kan iedere kunstenaar een keer overkomen dat hij in een juridisch conflict belandt. Denk aan een klant die niet tevreden is en weigert om te betalen of om een conflict rondom het auteursrecht met een andere kunstenaar. Het kan natuurlijk ook zijn dat je particulier een geschil krijgt met bijvoorbeeld je buren of een geschil over een aankoop waar je niet tevreden over bent. Soms is een uitspraak van de rechter nodig of moet er een mediator ingeschakeld worden om tot een oplossing te komen. De kosten kunnen dan al snel oplopen tot duizenden euro’s. Je betaalt niet alleen de (hoge) kosten van een advocaat, maar ook griffierechten voor het opstarten van een procedure en proceskosten. Zelfs als je de procedure wint, blijven er veel kosten voor je eigen rekening. Het is daarom verstandig om je als ondernemer en particulier voor juridische bijstand te verzekeren.

Rechtsbijstandverzekering

In Nederland sluiten steeds meer mensen een rechtsbijstandverzekering af. Een juridisch conflict ligt immers om de hoek. Als je in een juridisch conflict belandt krijg je advies of bijstand. Veel van de geschillen worden door medewerkers van de verzekeraar behandeld, zodat de kosten (en daarmee ook de premie)  laag gehouden kunnen worden. Pas als een zaak voor de rechter komt, wordt een externe advocaat of specialist ingeschakeld. Er zijn verschillende aanbieders van rechtsbijstandverzekeringen en daarom is het belangrijk de premies en polisvoorwaarden te vergelijken.

Verschillen

Vaak geldt er een maximum aan kosten die een verzekeraar vergoedt en het kan zijn dat er een eigen risico in rekening wordt gebracht. Let er bij het afsluiten van een verzekering ook op dat je zowel zakelijk als particulier verzekert bent. Naast een basisverzekering is het vaak mogelijk om extra modules af te sluiten voor een extra brede dekking. Er zijn ook verzekeraars die speciaal voor kunstenaars een rechtsbijstandverzekering hebben.

 

Tags: , , ,