Het Amsterdam Fonds voor de Kunst (AFK) begint dit jaar ‘opnieuw’. Er is een nieuw logo, een nieuw budget en er zijn nieuwe regelingen. En vanaf nu kunnen het hele jaar door subsidies worden aangevraagd. In het kunstenplan van 2009 tot 2012 was het budget 9,4 miljoen euro, nu is dat 7,9 miljoen. Nog altijd een ruim budget, zegt AFK-directeur Sylvia Dornseiffer. Van dat bedrag wordt trouwens ook personeel betaald.

Subsidieaanvragen

Het aanvragen van subsidies bij het Amsterdam Fonds voor de Kunst gaat vanaf nu iets anders, namelijk via de regeling Professionele Kunst en de regeling Cultuurparticipatie. Voor professionele kunstenaars is meer dan 5,5 miljoen euro beschikbaar. Subsidies kunnen nu het hele jaar door worden aangevraagd. Bovendien kan nu maximaal 25.000 euro aangevraagd worden in plaats van 15.000 euro.

_DSC1120Amateurkunstenaars kunnen ook sneller aankloppen bij het fonds dan voorheen, dankzij de Cultuurparticipatie. Voor amateurs is 1,25 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit kan bijvoorbeeld in voorstellingen en exposities van kunstenaars worden gestoken. Woordvoerder Clemmy Tjin-Bromet legt het nieuwe beleid uit: “De bezuinigingen zijn een moeilijke periode geweest. Met deze regelingen willen we kunstenaars en instellingen weer vooruit helpen.”

 

Tags: , , ,