Waar vind je nou geen kunstliefhebbers? Veel juridische kantoren worden opgesierd met kunstwerken, en menig advocaat heeft een persoonlijke passie voor kunst. Bij de New Yorkse kunstenaar Nathan Sawaya ging die liefde heel erg diep. Hij hing zijn toga voorgoed aan de kapstok, om zich te wijden aan zijn LEGO-sculpturen.

Rampzalig

Prachtig, daar niet van. Tegelijk zou het rampzalig zijn als alle advocaten zich op het creëren storten. Daarvoor is hun werk veel te belangrijk. Ook voor kunstenaars zijn advocaten onmisbaar. Als je iets hebt gemaakt, vanuit jouw eigen originele gedachten, wil je niet dat een ander daarmee aan de haal gaat. Op dat moment krijg je te maken met het intellectueel eigendomsrecht. Via dit recht kun je je eigen werk beschermen, zodat anderen het niet zonder toestemming kunnen gebruiken.  Het intellectueel eigendomsrecht geldt niet alleen voor kunstenaars, maar ook voor uitvinders, ontwerpers, ontwikkelaars of auteurs.

Intellectuele Eigendomsrecht

In Amsterdam heeft het advocatenkantoor Klos Morel Vos en Schaap zich volledig heeft toegelegd op het Intellectuele Eigendomsrecht. De advocaten helpen ondernemers door het beschermen van hun creativiteit, hun investeringen in innovatie en hun goodwill.

Een advocate die veel waarde hecht aan kunst is Sjo Anne Hoogcarspel. Zij is een ervaren jurist op het gebied van de Intellectuele Eigendom, en heeft in die functie in verschillende landen gewerkt. In 2010 sloot zij zich aan bij Klos Morel Vos & Schaap. Hoogcarspel staat als advocaat vermeld in de gezaghebbende Chambers guide to the world’s leading lawyers. Zij adviseert en procedeert over zaken als merkenrecht, auteursrecht, reclamerecht en kunst en recht.

Hoogcarspel heeft niet alleen Europees en Nederlands recht gestudeerd, maar ook een BA behaald in kunstgeschiedenis. Eén van de vele vakorganisaties waarvan zij actief lid is, is de VKCR: de Vereniging Kunst Cultuur Recht.

 

Tags: ,