iNmONc0

De Week van de Amateurkunst (WAK) is in 2015 van 30 mei tot 7 juni. De amateurkunst staat dan in veel gemeentes in Nederland centraal. Kunst is overal in ons land te zien, horen en beleven. Van dichten tot zingen en van schilderen tot digitale presentaties. WAK is een gelegenheid bij uitstek om de plaatselijke amateurkunstenaars beter te leren kennen en te genieten van kunst in allerlei vormen.

WAK wordt dit jaar voor de vijfde keer in Nederland gehouden. Een mijlpaal die niet ongemerkt voorbij gaat. Steeds meer gemeenten sluiten zich bij dit geweldige kunstinitiatief aan. Het thema van dit jaar is ‘De Kleine Artiest’. Daarmee sluit WAK aan bij het thema dat ook in Vlaanderen wordt gehanteerd. Daar wordt de WAK al voor de twintigste keer gehouden. Door met hen samen te werken kan gebruik worden gemaakt  van de expertise en kennis die de Belgen al hebben opgebouwd.

De Kleine Artiest gaat over kinderen en kunst, over straatkunstenaars, kunst in de buurt, creatieve jongeren, de invloed van kunst op jong en oud, proberen en proeven, herontdekken en durven. Kortom: een heel breed onderwerp waar iedere kunstenaar bij aan kan haken.

Kleine artiesten voor een groot publiek

Bijna de helft van alle Nederlanders doet aan amateurkunst. Iedereen die zich bezighoudt met amateurkunst kan in 2015 meedoen met de Week van de Amateurkunst. Zij komen samen op binnen- en buitenpodia, tijdens wedstrijden, openbare repetities, exposities, festivals en andere kunstzinnige ontmoetingen. Enthousiaste professionals en vrijwilligers leveren allemaal hun eigen bijdrage en laten elkaar en het publiek volop genieten van tal van activiteiten op het gebied van dans, muziek, theater, beeldende kunst en meer. In 2014 werden alle WAK-activiteiten samen bijgewoond door meer dan 65.000 toeschouwers.

Tijdens eerdere edities liep deelname aan de WAK via een  gemeentelijke coördinator, maar dit jaar is meedoen open voor iedereen. Ook zijn er geen kosten aan verbonden. De WAK wordt georganiseerd door Stichting WAK Nederland in samenwerking met het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA), de Kunstbalie en de organisatoren van de Week van de Amateurkunst Vlaanderen. Door met hen samen te werken kan de WAK in 2015 (en daarna) verder groeien, zowel in omvang als qua draagvlak en publiciteit.

Klik op de afbeeldingen hieronder voor een terugblik op de afgelopen jaren.

2011 2012 2013 2014

Wat doen de Nederlandse amateurkunstenaars?

20 % beeldende kunst
18 % muziek
12 % kunst met media (fotografie, film, game design)
9 % dans
6 % creatief schrijven
4 % theater

percentages

Wie mee wil doen aan de Week van de Amateurkunst 2015 kan zich aanmelden via de website.

 

Tags: , ,